Jahodový džus
Přezrálé nebo méně hodnotné a nevzhledné jahody můžeme spotřebovat na výborný domácí jahodový džus.
Ingredience na jahodový džus:
- hodně zralé jahody
- cukr
- kyselina citrónová
Jahody přebereme, dobře omyjeme, odstraníme lístečky se stopkami a necháme odkapat.
Pak je rozmixujeme, přecedíme přes jemné síto a dobře promícháme s cukrem a kyselinou citrónovou (na 1 kg protlaku asi 250 g cukru a půl lžičky kyseliny citrónové). Jahodový džus nalijeme do zavařovacích sklenic a upevníme víčka.
Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a zahříváme asi 15 minut na teplotu 85 stupňů. Při této teplotě sterilujeme 20 minut (sklenice o objemu 720 ml).
Džus můžeme také sterilovat bez zavařování. Ohřejeme ho na teplotu 90 stupňů, při této teplotě ho udržujeme ještě 5 minut a potom ho nalijeme do zavařovacích sklenic. Okraje sklenic otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Poznámka k přípravě jahodového džusu
Džus ředíme při podání vodou (můžeme i perlivou) v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2. Více o přípravě džusů naleznete níže.
Džus ředíme při podání vodou (můžeme i perlivou) v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2. Více o přípravě džusů naleznete níže.
Napsat komentář